Sărbătoarea harului

”Tu nu Mi-ai dat sărutare, dar ea, de când am intrat, n-a încetat să-Mi sărute picioarele. Capul nu Mi l-ai uns cu untdelemn; dar ea Mi-a uns picioarele cu mir.” – Luca 7:45-46

Ospățul la care a fost chemat Domnul Isus a fost rece și trist. Domnul stă la o masă cu bunătăți pământești, însă atmosfera era legalistă. Inima fariseilor era necurată, deși își spălaseră mâinile. În casa religiei fără bucurie și iertare, harul atrage o femeie ca să fie mărturie. Domnul vrea prin această mărturie să îi conducă la pocăință, pentru că îi iubește.

Iubirea trece peste relele celorlalți. Ea trăiește în spiritul sărbătorii.

Domnul Isus face așa încât, în casa fariseilor să predice o femeie, fără cuvinte, doar prin fapte. Predică harul în casa legii, câtă înțelepciune are Domnul! Predică mântuirea prin dragostea lui Dumnezeu. Dacă nu i-ar fi iubit, Domnul nu s-ar fi dus în acea casă. Domnul e blând și nu izgonește pe nimeni.

Sărbătoarea harului care are loc în casa fariseului este splendidă, (Tit 3:3-6). Ea te duce departe de ospățul iubirii de sine și te aduce la ospățul iubirii de Dumnezeu. Când îți vorbește Dumnezeu, te oprești din păcat și începi să predici, fără cuvinte, prin viața ta; începi să-L iubești, iar apoi să-L adori, împlinind astfel toată legea care are ca scop dragostea. Este bine să ai studii, dar trebuie să ai iubire, (Luca 7:30). În timp același moment în care fariseul Îl declară om, acea femeie Îl declară Dumnezeu. Domnul o apără, o laudă și îi asigură iertarea personală. Iubirea dăruiește ceea ce are mai prețios: vasul de alabastru, care este simbolul inimii. Acea femeie îi declară Domnului, prin acest cadou: ”Îți dau inima mea, știu că ești Dumnezeu!”. Dar iubirea se dăruiește cu totul, iar undelemnul fiind simbolul lui Mesia, ea declară: ”Îți dau viața mea, îți dau tot ce am, căci Tu ești Mântuitorul meu!”.

Dincolo de ceea ce fariseii vedeau și criticau, se desfășura sărbătoarea harului divin.

Mărturia noastră trebuie să fie acasă în primul rând, (Luca 8:17-18a). Când omul se întâlnește cu Domnul Isus e o pildă, o mărturie nu atât prin vorbe, cât prin trai, prin dragoste și blândețe.

Cu Iov, Dumnezeu s-a lăudat în cer și în iad. Cu tine unde se laudă?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s