Dumnezeu, Suveranul

„Domnul, Dumnezeul nostru, ne-a vorbit la Horeb*, zicând: ‘Aţi locuit destulă** vreme în muntele acesta. Întoarceţi-vă şi plecaţi; duceţi-vă la muntele amoriţilor şi în toate împrejurimile..” – Deuteronom 1:6-7a

E foarte important să pătrunzi în evenimentele vieții tale și să le interpretezi dându-le sensul adevărat, cel real. Trebuie să înțelegi metodele, scopul și rezultatele lui Dumnezeu și trebuie să te supui, (Deuteronom 2:14). Dumnezeu e stăpân și cine nu se supune, nu va intra în Canaan. Prin anii de răzvrătire și neascultare, noi suntem cei care pierdem; Dumnezeu nu renunță la principiile Lui, (Deuteronom 9:7, 13, 23). Dacă ne supunem, vom câștiga.

Există o șansă uriașă pe care Dumnezeu le-o oferă, un har pe care l-a oferit părinților lor și Își reînnoiește promisiunile față de popor. Trecuseră 40 de ani și erau în același loc; așa e și cu unii dintre noi, necredința ne face să ne învârtim în același loc și să rămânem la fel. Dacă nu ne supunem guvernării Lui, nu ne vom bucura de domnia Lui. Te bucuri de toate favorurile Lui dacă te supui. Nu noi Îl conducem și nu noi Îl învățăm; El domnește prin înțelepciune, răbdare și dreptate. Stăpânirea Lui pare uneori a fi dură, incisivă, categorică, dar planul Său pentru tine e să înaintezi, să te ridici. Chemarea Lui produce schimbări mari și e greu când trebuie să părăsești locul în care te-ai învățat atâția ani, unde zici că e pacea ta, dar nu vezi că de fapt e un pustiu. Dumnezeu va aduce uneori schimbări atât de radicale, încât îți va fi foarte greu, va trebui să îți lași visele și să pleci mai departe, dar scopul Lui va trebui să se împlinească, (Deuteronom 1:8).

Acesta e drumul spre Canaan: acolo unde stă El, trebuie să stai și tu; acolo unde merge El, mergi și tu, (Numeri 9:16). E posibil să fie locuri unde să stai o zi sau un an, dar vine clipa când El îți spune să te ridici și să pleci mai departe, să nu te întristezi! Urmează lucruri noi, experiențe și învățături noi. Guvernarea divină nu e statică, ci e dinamică. Nu te obișnui într-un loc, ci ai mijlocul încins ca să Îl urmezi și să faci ce zice. Suntem călători în corturi, schimbarea decorului e deasă, dar înainte-i țara și trebuie să ne apropiem. Chemarea Lui te poate întrista și tulbura, dar trebuie să te supui, nu poți rămâne pe loc, înaintează. Această schimbare se face pentru că e necesar progresul; mereu ți se va schimba scena vieții. Unii te trădează, alții te iubesc, mereu se schimbă și asta. Ceea ce pare aspru e necesar pentru tine. Progresul nu e plăcut, dar necesar.

Fiecare loc e pregătit de El pentru un bine, (Deuteronom 8:14-16). E un bine care te așteaptă în fiecare loc unde te cheamă Dumnezeu. Viața creștină nu e simplă, dar e bogată. Caracterul creștin se va forma în tine prin toate aceste chemări, schimbări și progrese. Tot El te aduce înapoi în cuib, dar într-o zi vei zbura și-ți vei atinge țelul. După fiecare greutate, furtună a vieții, e din nou pregătit un loc de odihnă unde El are un bine de oferit. Scopul este maturizarea, formarea, împlinirea și îmbogățirea vieții tale. Aceste lucruri El le-a gândit și le-a planificat pentru tine, pentru binele tău final.

El știe ruta noastră spre Canaan, caută locurile cele mai bune pentru poposire. La El nu există accidente ori eșecuri. La El toate lucrurile sunt exacte, căci e stăpân, (Deuteronom 1:31). Dumnezeu te formează prin fiecare loc prin care treci, iar căderile sunt incluse în acest aspect, pentru că scopul e binele final, nu de moment, (2 Samuel 23:5). El va face să răsară un izvor de binecuvântare în orice loc în care te vei afla, El a planificat binecuvântările pentru tine, dar fără credință nu te alegi cu nimic. Trebuie să crezi în El și să te bazezi pe El! Credința te va face să te bazezi pe Dumnezeu care e înțelept și care îți pregătește bunuri, valori, lucruri care îți vor înfrumuseța mântuirea, ca să ajungi să trăiești viața pentru care ai fost creat, să fi la înălțimea pentru care ai fost destinat. Când te opui Lui, vei fi înfrânt, cu moralul si psihicul distrus. Nu rămâne într-un loc, căci te vei uza; Dumnezeu are locuri noi, prospere, proaspete pentru tine.

Înainte-i țara, Dumnezeu ți-o dă; tu încrede-te în El!

2 thoughts on “Dumnezeu, Suveranul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s