Înțelepciunea adevărată

”Şi voi, prin El, sunteţi în Hristos Isus. El a fost făcut de Dumnezeu pentru noi înţelepciune, neprihănire, sfinţire şi răscumpărare.” – 1 Corinteni 1:30

Această scrisoare se adresează celor aleși de Dumnezeu, eclesiei lui Dumnezeu. Eclesia înseamnă ”adunare a celor scoși afară dintr-o mulțime”. Prin acest grup de oameni, Dumnezeu vrea să-și arate harul. Ce importanți sunt, dar ce important ești și tu! Ești ales de Dumnezeu prin har și faci parte dintr-un grup foarte valoros. Nu ești înțelept în felul lumii și valoros în felul ei, ci ai onoare înaintea Lui.

Corintul se evidenția prin școli, instituții, bogăție și decadența morală. Civilizația grecească era decăzută și filozofia nu a reușit să schimbe aceste lucruri. Ba încă, decăderea a început și în biserică, iar aceasta nu mai avea putere pentru că a preluat modelul lumesc. Poți ajunge să trăiești o altă viață, nu cea potrivită standardelor divine. Nu da norme și filozofii, nu da înțelepciunea ta, ci du înțelepciunea și planurile lui Dumnezeu în lume. Ești în Cristos, nu în guvern sau în consiliul local. Ești în Cristos și ai cea mai mare valoare, fiindcă Dumnezeu te-a ales în har și te-a așezat în Cristos.

Afirmația centrală este ”Cristos a fost făcut pentru noi înțelepciune” (1 Corinteni 1:17,18). Acea înțelepciune care duce la dreptate și adevăr. După ce Dumnezeu îți atribuie dreptate, te face în stare să trăiești drept. Iar dreptate înseamnă trăiești în conformitate cu standardele divine, să fi potrivit, în armonie cu legile, poruncile și modelul divin. Înțelepciunea presupune un proces de creștere, în etape (Luca 2:46, 52). E bine să fi acolo unde crede El de cuviință, să umbli în dreptate potrivit cu chemarea pe care o ai.

Domnul Isus a fost făcut păcat pentru ca noi să fim dreptatea lui Dumnezeu în El (Matei 3:14). El este Soarele dreptății care a adus lumina completă. Dreptatea lui Dumnezeu ne este atribuită când credem în Domnul Isus. A venit ca olar să ne ia din nou în mâini și să ne îndrepte. Vrea să șteargă chipul hidos al păcatului și să ne dea chipul Său. S-a făcut slab ca să-i câștige pe cei slabi, s-a făcut ca și noi ca să ne câștige; își dă viața ca să mântuiască și ne facă drepți. Există speranță, salvare și recuperare în dreptatea Lui.

Am fost justificați prin faptul că ni s-a atribuit dreptatea Sa. Trăim potrivit normelor divine și înțelepciunii Lui, dar trebuie să ne și sfințim. El a fost făcut sfințire (1 Corinteni 6:9). Înțelepciunea lumii grecești nu a făcut oameni sfinți și nu va face niciodată. Înțelepciunea lui Dumnezeu prin Domnul Isus, sfințește oamenii. Omul pocăit este înțelept și sfânt. Dacă îl ai pe Domnul Isus ești înțelept și sfânt pentru că înțelepciunea Lui sfințește. Ne separă de lume și ne predă Domnului Isus pentru voia și planurile Lui; ne curăță, ne spală, ne pune deoparte pentru El. Sfințirea adevărată presupune separare față de lume și predare în mâna Domnului. Ea îl va aduce în mine mai mult pe Domnul Isus, mai mult din viața Lui, mai multă asemănare cu El. Dreptatea trăită înseamnă sfințenie.

Înțelepciunea Lui face oameni liberi. Domnul Isus a fost făcut răscumpărare (1 Corinteni 6:19). Dacă înțelepciunea Lui e în mine, sunt pe o cale fără întoarcere, a cărei destinație este cerul. Dacă sunt în Cristos, sunt scos din lume pentru totdeauna, înțelepciunea Lui nu mă va duce niciodată înapoi în lume. Noi nu mai cunoaștem pe Cristos în felul lumii, adică fals și imaginar, ci pe Cristosul adevărat care e înțelepciunea lui Dumnezeu. Răscumpărarea e legată și urmată de bucurie; nu mai ești sclav, ai o nouă viață. Răscumpărarea este văzută ca stare de slavă, glorie și biruință totală. Nu mai aparții lumii, ești eliberat de tot ce e nociv pentru viața ta. Mă îndrept spre moarte, dar nu la fel, pentru că moartea va fi înghițită de biruință. Este eliberarea care vă va face să gust victoria.

Nu ai nevoie de un Isus lumesc, ci ai nevoie de Fiul lui Dumnezeu. Faci parte din eclesia lui Dumnezeu, ești un om liber. Dacă Îl ai, ai parte de aceste lucruri. Înțelepciunea lumii nu te va păzi de iad, de căderi, dar înțelepciunea Sa te va întări și te va ridica. Vei fi făcut capabil să fi drept, sfânt și să trăiești răscumpărarea pe deplin în El.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s